Ritmeester Relatie en Gezinstherapie Systeemtherapie Alkmaar

Relatie- en Gezinstherapie

Relatietherapie

Veilige Relatie

Een goede relatie is een veilige relatie van waaruit je de hele wereld aankunt. Maar met de tijd kunnen relaties zodanig veranderen dat negativiteit de overhand krijgt. Je groeit uit elkaar als gevolg van bijvoorbeeld je individuele ontwikkeling, of door een verschil in ouderschapswens, werkeloosheid, ziekte of rouw. Als het niet lukt om dat samen te repareren, dreigt een neerwaartse spiraal. Je houdt van elkaar, maar het lukt niet meer om die liefde te delen en te beleven.

Vechten of vluchten

Iedereen reageert verschillend op problemen in een relatie. Sommigen vechten: ze proberen aan te geven dat de huidige situatie ze niet bevalt. Dat lukt niet altijd op een constructieve manier, zodat het de ruziesfeer alleen maar verergert. Anderen vluchten: ze gaan meer werken, trekken zich terug en hopen dat de bui overwaait. De partner ervaart dit als een gebrek aan betrokkenheid en verbinding en ziedaar: de voedingsbodem voor nog meer vechten.

Herken je dit?

Lopen jij en je partner ook vast in vergelijkbare negatieve patronen? Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.
Gezinstherapie

Gezinnen vormen een wereld op zich, met eigen normen en waarden. Maar ook met geschreven en ongeschreven regels. Ontwikkelingen in het leven van één van de gezinsleden kunnen effect hebben op het hele gezin. Dat kan gebeuren als een kind in de puberteit komt of een van de gezinsleden een baan verliest of ziek wordt. Dat beïnvloedt vaak het evenwicht in het hele gezin. Ook een scheiding, of het vormen van een nieuw samengesteld gezin kan een ingewikkeld proces zijn.

Soms leidt dat tot een manier van omgaan volgens vooral negatieve patronen, waaraan je niet lijkt te kunnen ontsnappen. Iedereen doet zijn best, maar toch ontstaan er botsingen en onbegrip.

Herken je dit?

Dan kan het goed zijn om hulp te zoeken.

In een gezinstherapie helpen wij jullie die negatieve patronen te herkennen en daarna te doorbreken. We praten soms met het hele gezin en soms ook met alleen de ouders of de kinderen. Dat bespreken we eerst met jullie.

Iedereen heeft een stem in de therapie. Daarom is het belangrijk dat alle gezinsleden kunnen meepraten: ouders, kinderen en misschien wel andere voor jullie belangrijke mensen. En als het kan helpen kunnen ook ex- of nieuwe partners aan het woord komen. Eigenlijk iedereen die nodig is op basis van jullie wensen en onze ervaring om jullie je doel te laten bereiken en elkaar weer te begrijpen en te waarderen. 
Gezinshulp bij echtscheiding

Is voor jullie het besluit gevallen dat jullie niet meer samen verder willen? En hebben jullie kinderen? Dan komt er ongetwijfeld een hoop op jullie af. Naast de pijn en andere emoties moet je met elkaar op zoek naar een nieuwe modus van samen ouders zijn, zonder dat je nog partners bent.

Met gezinshulp bij echtscheiding kun je bij ons in de praktijk in Alkmaar of Koog aan de Zaan op neutraal terrein een plek vinden om te onderzoeken hoe jullie dat het beste kunnen vormgeven.

Dat is niet gemakkelijk. Vaak is er voorafgaand aan de scheiding veel voorgevallen. Misschien is er veel ruzie geweest, of nog steeds. Misschien is er een ander in het spel. Misschien wil een van jullie de relatie helemaal niet beëindigen. Maar naast alle veranderingen, zijn jullie kinderen nog gewoon jullie kinderen en voor hen wil je het zo goed mogelijk regelen.

Omdat het niet altijd gemakkelijk is om tijdens of na een scheiding op een prettige manier met elkaar te communiceren, bieden wij je op neutraal terrein een plek waar dat wel kan. Gezinshulp bij echtscheiding houdt in dat we samen kijken naar de praktische zaken die geregeld moeten worden: het ouderschapsplan, de bezoekregeling, een eventuele verhuizing, enzovoort. Daarnaast kijken we naar hoe jullie nu en in de toekomst, op een prettige manier met elkaar om kunnen blijven gaan. Daarbij is aandacht voor jullie interactiepatronen, maar ook voor “oud zeer”. Samen zoeken we naar een nieuwe manier van ouder zijn van jullie kinderen.

Ook als jullie al langer gescheiden zijn, maar steeds opnieuw in conflict geraken, kunnen we samen kijken hoe jullie het onderling begrip weer wat kunnen vergroten.
Vanuit de methodiek “Kinderen uit de Knel” kijken we naar jullie dilemma’s en de destructieve patronen die er zijn ontstaan, met als doel die te herkennen, erkennen en uiteindelijk te stoppen.
Share by: